* Fındık Türkiye’nin milli bir yemişi olup dünyadaki fındığın %70 üreterek üzerinde söz sahibi olduğumuz nadir bir üründür.
*Fındığın bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına faydaları aşağıdaki gibidir.
Protein: Fındıkta genelde gözden kaçan bir unsur olan pretein miktarı %10-24 arasıdadır.Esansiyel aminoasit denilen yani sindirebilirlik %73-83 arasında yüksek bir orandır.Bu oranlar göz önüne alındığında yumurta ve tahıllardan daha iyi et ve kuru baklagillerle hemen hemen eşit miktardadır.Buda fındığı çerez tüketiminde ve kahvaltı sofralarında, çocuklar ve sporcular için iyi bir protein kaynağı haline getirmektedir.
Karbonhidrat:İç fındıktaki karbonhidrat miktarı %10-22 dir.Fakat esas önemlisi karbonhidratının bileşiminde olan diyet lif ve pektin miktarıdır. Bu bileşikler bağırsakta kimyasal bileşiklerin toksin etkilerini, kalın bağırsak hastalıklarını, kabızlığı ve kalp rahatsızlıklarını önler, serum lipit düzeyi ve kan şekerini düşürür.
Yağ: Yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda tekli doymamış yağ asitlerinin fındık yağında bulunan yağ asitlerinin büyük çoğunluğunu oluşturduğu belirlenmiştir (% 79.5). Çoklu doymamış yağ asitleri miktarı ise fındık yağında bulunan toplam yağ asitlerinin % 12.5’ini oluşturur. Fındık yağı bileşimi üzerine yapılan çalışmalarda, bileşimce zeytinyağına benzediği ve tüm çeşitlerde de en fazla oleik yağ asidinin bulunduğu ve bunu sırasıyla linoleik, palmitik, stearik ve linolenik yağ asitlerinin izlediği belirlenmiştir. Oleik asidin yüksek oranda bulunması yağa dayanıklılık kazandırmaktadır.Bileşiminde kolesterol yoktur tam tersine düşürmektedir.
Amerika'da 6 yıl süren bir araştırma sonucunda günde en az bir kere fındık yiyen veya fındık yağı kullanan insanlarda hiç kullanmayanlara göre kalp krizinden ölme riskini yarı yarıya azalttığı belirlenmiştir.
Kısacası fındık yağında bulunan yağa asitleri kalp ve damar sağlığına iyi gelmekte,ısıya ve oksidasyona dayanıklı olduğundan kanser tehlikesini minimize etmektedir.
Mineral: Fındık mineral madde açısından oldukça zengin bir kaynak olup
Vitamin: Fındık vücutta karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapan vitamin B1 ve vitamin B2 için iyi vitamin B6 içinse çok iyi kaynak olması yanında özellikle doğal kanser ve kalp hastalıkları koruyucusu antioksidan vitamin E bakımından bitkisel yağlardan sonra en iyi kaynaklardır.Tübitak tarafından ülke çapında 960 okul çocuğu ile yapılan bir tarama çalışmasında çocukların %90’ ı B2, %84’ünün B6 vitamini yönünden yetersiz beslendikleri gözlenmiştir. Kan yapımı ve ruhsal sağlık açısından gerekli olan B2 ve B6 vitaminleri fındıkta önemli düzeyde bulunduğundan bu besinin her gün düzenli olarak tüketilmesi ülkemiz çocuklarının beslenme sorununa pratik bir çözüm olarak düşünülebilir.
Günümüz fastfood beslenme tarzı düşünüldüğünde bir avuç fındığın faydasını tekrar tekrar düşünmek gerekir.
PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.